ΙΣΤΟΡΙΑ

Η δημιουργία μιας μικρής «αυτοκρατορίας»

Βιογραφία της ιδρύτριας & προέδρου της Mini Raxevsky

Ξεκινήσαμε τ’ όνειρό μας με επιφύλαξη, αλλά με άφθονη όρεξη για δουλειά και καταφέραμε να χτίσουμε τη δική μας μικρή αυτοκρατορία βήμα βήμα. Για εμάς, τα παιδιά είναι η προτεραιότητά μας και το να σχεδιάζουμε ρούχα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό επάγγελμα. Μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια τους και την ικανοποίηση να αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα των γονέων.

Είμαι περήφανη και απολύτως ικανοποιημένη γι’ αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, γιατί ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής. Η οικογένεια της Mini Raxevsky υπόσχεται να συνεχίσει την επιτυχή της δουλειά και στο μέλλον, δημιουργώντας υψηλότερες προδιαγραφές για το χώρο της μόδας.

…το να σχεδιάζουμε για τα παιδιά είναι αυτό που μας ολοκληρώνει…»

Δήμητρα Ραξέβσκυ

Ιδρύτρια Mini Raxevsky

Η ιστορία της Δήμητρας Ραξέβσκυ και της οικογένειάς της μας μεταφέρει πολύ πίσω,

στα βάθη του χρόνου, στην τσαρική Ρωσία. Μια ιστορία που μοιάζει με τα κλασσικά μυθιστορήματα. Ο παππούς της, γνωστός φιλέλληνας από μεγάλη ρωσική οικογένεια, ήρθε στη χώρα μας από τη Ρωσία το 1912, με σκοπό να χτίσει τη δική του «μικρή αυτοκρατορία». Τα βήματά του συνέχισαν οι γονείς της Δήμητρας Ραξέβσκυ, όταν το 1953 ξεκίνησαν την παραγωγή ενδυμάτων και την πώλησή τους σε πελάτες χονδρικής σε όλη την Ελλάδα, χτίζοντας σύντομα μια από τις πρώτες μεγάλες κάθετες εξαγωγικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Η Δήμητρα Ραξέβσκυ ήταν η μικρότερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας και από πέντε ετών το εργοστάσιο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της. Έτσι, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, είχε μάθει να σχεδιάζει, να ράβει και να κόβει όλων των ειδών τα ρούχα. Κανένας ποτέ δεν την ανάγκασε να ασχοληθεί με αυτό, ενώ όλο της το ενδιαφέρον απέρρεε από τη μεγάλη της αγάπη και αφοσίωση για το ρούχο.

Όταν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της απολάμβαναν τις διακοπές τους και το μόνο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους ήταν το παιχνίδι, εκείνη έβρισκε την απόλυτη χαρά στο να συνεχίζει να εργάζεται φανατικά, εξελίσσοντας διαρκώς τις γνώσεις της.

istoria-right
istoria

Ως αποτέλεσμα, από πολύ μικρή ηλικία γνώριζε τα πάντα για την κατασκευή και την πορεία ενός ρούχου, κάτι που φυσικά αποδείχτηκε παραπάνω από χρήσιμο για τη συνέχεια της καριέρας της.

Το εργοστάσιο το άφησε μόνο για λίγο, για να σπουδάσει οικονομικά στο Λονδίνο, επιστρέφοντας το 1979, με μεγαλύτερη όρεξη για σκληρή δουλειά και εξοπλισμένη με όνειρα για το μέλλον. Τότε ήταν που το όνειρό της άρχισε να παίρνει σιγά σιγά μορφή, με το άνοιγμα του πρώτου της γυναικείου καταστήματος στην Κηφισιά, με το όνομα Miss Raxevsky. Έτσι, λοιπόν, η επωνυμία Miss Raxevsky εισβάλλει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1982, η Δήμητρα Ραξέβσκυ αποφάσισε να συνεταιριστεί με την αδελφή της, Ελένη, ανοίγοντας δύο ακόμα ιστορικά καταστήματα, ένα στο Κολωνάκι και ένα στην οδό Πατησίων. Μέχρι το 1989, είχαν ανοίξει άλλα εφτά καταστήματα Miss Raxevsky, εδραιώνοντας το όνομα στη συνείδηση των συνεργατών, των ανταγωνιστών και του κοινού.

Είχε, όμως, έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου για τη Δήμητρα Ραξέβσκυ να κάνει κάτι δικό της. Τότε ήταν που έκανε την εμφάνισή του ο Αβεντίς Μπαλιάν και μαζί ξεκίνησαν μια δυναμική συνεργασία, ιδρύοντας τα Mini Raxevsky, δημιουργώντας ρούχα για τα παιδιά, τα οποία ήταν εξίσου ποιοτικά, κομψά και καλόγουστα με τα γυναικεία Miss Raxevsky.

Η πορεία τους, μάλιστα, ήταν τόσο ανοδική και απαιτητική που η Δήμητρα Ραξέβσκυ αποφάσισε να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο παιδικό ρούχο και να αφήσει το γυναικείο στην αδελφή της. Όπως λέει η ίδια «Το παιδικό ρούχο πάντοτε με τραβούσε, πόσο μάλλον όταν το έζησα ως δημιουργός», φανερώνοντας με τα λόγια της τη μεγάλη αγάπη της γι’ αυτό που κάνει.